Podden är tänkt som en mötesplats för alla som berörts av Eyvind Johnson (1900-76) och hans författarskap, och som är nyfikna på andras läsningar och perspektiv. En plats för samtal och upptäckter, där jag, Hanna Aspegren, håller i mikrofonen. Som doktorand i litteraturvetenskap med Eyvind Johnson som avhandlingsämne hoppas jag kunna bidra till att hans verk ska få ta plats även i vår tid. I podden vill jag intervjua och presentera ”EJ-folk”: forskare som ägnat sin forskargärning åt att vidga kunskapen om Johnson, författare som inspirerats av de romaner han en gång skrev, engagerade läsare med en personlig blick på författarskapet. Foto: Hanna Aspegren. Foto av Viveka Selbergs akvarell föreställande Eyvind Johnson, baserad på ett privat fotografi taget av Anders Johnson, Saltsjöbaden, 1963.
Episodes
Monday Mar 01, 2021
Samtal med Birgit Munkhammar
Monday Mar 01, 2021
Monday Mar 01, 2021
Detta avsnitt är poddens första. Jag möter Birgit Munkhammar, mångårig DN-kritiker och kulturskribent som under hela sitt yrkesliv har intresserat sig för Eyvind Johnson.
Birgit och jag hade bollat idén om detta samtal alltsedan hösten 2019, och själva inspelningen ägde rum i februari 2020, på Gärdet i Stockholm. Vårt samtal kretsar främst kring ”Bara i breven till dig, vän!”, den brevväxling mellan Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund som Birgit och hennes man Magnus Bergh redigerat och gett ut på Bonniers förlag 2018. Men vi hinner också tillsammans fascineras av Eyvind Johnsons klassresa och förundras över hans exakta språkkänsla och obetvingliga självförtroende.
Under samtalet nämns bland annat följande:
Birgit Munkhammar och Magnus Bergh (red), Bara genom breven till dig, vän!, 2018.
Birgit Munkhammar, Hemligskrivaren, 2010.
Birgit Munkhammar, ”Eyvind Johnsons pyrenéiska självrannsakan”, artikel i tidskriften Biblos, nummer 84, vintern 2018/19.
Birgit Munkhammar, ”I klassamhällets dykarklocka”, radioessä ursprungligen sänd 1983 i Sveriges radio, http://www.noak.org/showPage.asp?pageId=65.
Eyvind Johnson, Stad i ljus, 1928.
Eyvind Johnson, Romanen om Olof, 1934-37.
Eyvind Johnson, Strändernas svall, 1946.
Musik och bakgrundsljud i avsnittet:
Ljudklipp från ett kafé i Frankrike, BBC.
Ludvig van Beethoven, Bagatelle op. 119 no 9, framförd av Marc Lejeune / Circus Marcus.
Foto av Birgit Munkhammar taget av Hanna Aspegren, februari 2020.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.